Erfolgreicher Start für Projekt gegen Arbeitslosigkeit in Mazedonien

Der Arbeiter-Samariter-Bund Österreichs und regierungsunabhängige Organisation aus Mazedonien – Community Development Institute (CDI) starteten vergangenen Oktober ein gemeinsames Projekt, um die Arbeitslosenquote in Skopje und Tetovo zu verringern. (KOSMO berichtete) Zusätzlich zu den erwähnten Organisationen unterstützen auch die Stadt Wien (MA 27 – Europäische Angelegenheiten) und der Arbeiter – Samariter – Bund Deutschland das Projekt.…

Österreich und Mazedonien kämpfen gemeinsam gegen Arbeitslosigkeit

Arbeiter – Samariter – Bund Österreichs und regierungsunabhängige Organisation aus Mazedonien – Community Development Institute (CDI)starteten ein gemeinsames Projekt, um die Arbeitslosenquote in Skopje und Tetovo zu verringern. Die Projektlaufzeit begann am 1. Oktober 2018 und beträgt 24 Monate. Zusätzlich zu den erwähnten Organisationen unterstützen auch die Stadt Wien (MA 27 – Europäische Angelegenheiten) und der Arbeiter –…

logo-cdi

Media about CDI

Загаденоста во Тетово голема, реакцијата и одговорноста мали Зајакнување на комисиите за односи меѓу заедниците Тетовските улици секој си ги вика по свое Тетовци незаинтересирани за неформално образование

NGO Parliament: Macedonia needs president, Now.

НВО Парламент: Активности – На Македонија сега и е потребен претеседател На денешната прес-конференција, НВО Парламентот ги презентираше досегашните активности во рамките на кампањата: На Македонија сега и е потребен претеседател.ПечатиНа денешната прес-конференција, НВО Парламентот ги презентираше досегашните активности во рамките на кампањата: На Македонија сега и е потребен претеседател. Претставникот на НВО Парламентот, Сретен Коцески,…

One of the main dilemmas, response needed and the possible consequences

Една од главните дилеми, потребниот одзив и можните последици од апстиненцијата Во Македонија со релативно нискиот одзив на електоратот во првиот круг и високиот цензус за вториот стравувањето од неуспех на изборите отвори јавна дебата за тоа дали кампањата која повикува на масовен одзив е мешање во избирачкото право да се апстинира или спасување на…

“Program promotion organized by FIOOM”, Graganski Svet

ПРОМОЦИЈА НА ПРОГРАМА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ФИООМ ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА ВО ПРАКТИКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Промотори: Хајрие Ахмед, Сретен Коцески, Гоце Тодоровски Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИООМ) на првиот ден од 4 Саем на НВО ја промовира програмата Правата на малцинствата во практика во Република Македонија. Како што потенцира раководителот на програмата, Хајрие Ахмед…

Koceski, Sreten. “They are late”, Utrinski Vesnik, 10 July 2009

Доцна се сетија Изминатиот период во некои медиуми можевме да прочитаме за предлогот на ВМРО-НП за територијална реорганизација на сегашната Општина Тетово и да се формираат три нови општини, и со тоа, меѓу другото, да се добие барем една општина каде што Македонците бројно ќе бидат мнозинство и слично. Таа идеја не е нова. И…